Zomerse wijncocktails

Zomerse wijncocktails

Eigenlijk is het vloeken in de kerk, maar er staan regelmatig cocktails op de menukaart met als basis ingrediënt wijn. Dit is overigens niks nieuws, want waarschijnlijk ken je klassiekers Sangria en Kir wel. Mousserende wijnen zijn heel geschikt om frisse cocktails van te maken, maar ook dessertwijnen is te gek om een cocktail mee te maken. Ofwel, eigenlijk heel logisch om cocktails met wijn te maken. Het is heel veelzijdig en vaak lager in alcohol dan spirits.

 

 

Spritz

De populairste cocktail die gemaakt wordt met wijn is momenteel Aperol Spritz.  Deze heerlijke zomerse cocktail wordt gemaakt van Aperol, Prosecco en Bruiswater. Deze zomer zien we daar nog een populaire variant op; Limoncello Spritz.

Beide Spritzers, wat zomerse drankjes zijn, die fris van smaak en laag in alcohol zijn. Echte dorstlessers voor warme dagen.

 

Recept Aperol

Ingrediënten:

30 ml Aperol

60 ml Prosecco

20 ml bruiswater

 

  1. Schenk de Aperol in het glas
  2. Voeg de Prosecco en bruiswater toe
  3. Meng dit samen en garneer dit met een sinaasappel schuifje

Tip voor zomerse dagen; start met wat crushed ijs in het glas.

 

Klassieke cocktails

Vroeger dronk oma Kir of kregen we met kerst Kir royal. Echte klassiekers onder de wijncocktails. Het verschil tussen deze varianten is met bubbels of zonder bubbels. De basis is crème de Cassis en daarbij schenk je witte wijn gemaakt van de druif Aligoté of voor de Kir royal Champagne. (of Cremant de Bourgogne)

Tijdens de brunch of zelfs ontbijt is Mimosa een bekende cocktail. Waarbij de basis Champagne (of Cremant de Bourgogne) is en deze gemengd wordt met sinaasappelsap. Optioneel wordt er een beetje triple sec aan toegevoegd, wellicht wat stevig voor het ontbijt.

 

 

Dessertwijn

Een beetje stroperig en vaak erg zoet, maar mix dit met wat frisse bubbels, drankjes zoals tonic of gingerale en wat ijs en je hebt een frisse smaakbom. Vaak bewaren we dessertwijn voor speciale gelegenheden, zoals kerst, maar ook in de zomer of als aperitief kan je dessertwijn goed inzetten in de vorm van cocktail.

Onze favoriet om mee te werken is Beerenauslese, dit heeft van zichzelf vaak bloesem tonen die te gek zijn om te mengen met de bitters van tonic.

 

Recept Beerenauslese cocktail

Ingrediënten:

30 ml Beerenauslese

60 ml Tonic

Optioneel: scheutje Gin

 

  1. Schenk de Beerenauslese in het glas
  2. Voeg de Tonic toe
  3. Meng dit samen en voeg eventueel nog een scheutje Gin toe.

Tip voor zomerse dagen; start met wat crushed ijs in het glas.

 

 

Voor welke cocktail ga jij deze zomer? Of toch liever dat glas wijn?

 

 

Bron afbeelding: Drinks International Cocktail report 2023

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.