Welke wijn bij welk gerecht

Welke wijn bij welk gerecht

Uren zijn we bezig met het juiste menu samen te stellen, wat wordt ons aperitief, gaan we voor luxe of toch makkelijk? Pakken we dit jaar uit met vlees of proberen we toch eens een vega menu? Met veel zorg en aandacht stel je dit samen. Dan zou het natuurlijk zonde zijn als je niet met dezelfde zorg de wijn uit kiest.

Veel mensen vinden het lastig om de juiste wijn bij het gerecht te kiezen, dit snappen wij. Smaak is ook iets unieks, dus hier is geen goed en fout. Met onderstaande basisregels wordt het steeds makkelijker om een goed keuze te maken. Ons advies is om ook lekker te experimenteren met combinaties. Hierbij onze tips om je eigen wijnarrangement samen te stellen voor deze feestdagen.

Basis smaken

Ken jij alle basissmaken, zout, zoet, zuur, bitter en umami? Als je weet welke basis smaken je gerecht heeft kan je ook makkelijker de wijn erbij uitkiezen. Combineren doen we door dezelfde basissmaken te kiezen (harmonieus) of juist tegenpollen te kiezen (complementair). Voorbeelden zijn een zoet chocolade dessert met zoete dessertwijn of juist een zoute blauwe kaas gecombineerd met een zoete dessertwijn.

 

Smaakgehalte

De volgende stap is smaakgehalte, is het gerecht erg gekruid of heel romig of is het juist heel fris. De wijn en het gerecht moeten qua smaakgehalte vergelijkbaar zijn. Gebeurd dit niet dan proef je alleen het gerecht nog of overheerst juist de wijn.

 

Opbouw

Net als je menu kies je voor je wijnen in een opbouw van licht naar zwaar. Hieronder een voorbeeld van de volgorde van soorten wijnen die je aan kan houden in je opbouw.

 

Bubbels

Fris wit

Vol wit

Soepel rood

Stevig rood

Zoet

 

Je gaat dus niet na soepel rood weer terug naar fris wit. Soms kan een bubbel nog wel eens passend bij het nagerecht zijn, maar dit zijn dan vaak bubbels die een klein zoetje hebben.

 

De wijn als uitgangspunt

Bij deze voorbeelden gaan we uit van het gerecht als uitgangspunt, maar natuurlijk kan je ook een fijne wijn hebben waar je een gerecht bij zoekt. Dan kan je hier ook dezelfde regels voor aanhouden. Dus wat zijn de basissmaken van de wijn en hoe hoog is het smaakgehalte van de wijn. Op basis hiervan kan je een passend gerecht kiezen.

 

Mocht het je nu helemaal zijn gaan duizelen? Schakel dan onze hulp in! Stuur ons je kerstmenu en wij helpen je met een passend aanbod om van te genieten tijdens deze kerst. Meer info over de thuis sommelier vind je hier.

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.