Koken met vergeten wijn

Koken met vergeten wijn

Nu het herfstseizoen is begonnen, de dagen korter en de nachten langer worden, steek ik in de avond mijn open haard aan om bij te warmen. Het koelere weer vraagt om anders eten.

Lekkere warme gerechten, gestoofde groenten en vlees ”prutjes” begeleid door een smaakvol glas rode wijn. De geur van kruiden en specerijen vullen zich in mijn keuken en kunnen urenlang blijven hangen…

Niet zelden blijft er een bodempje in mijn fles achter voor later. Ik zet de fles weg in een vergeten hoekje; een soort verzamelplaats voor restjes rood. Om op een later tijdstip te verwerken in soepen, sauzen, marinades, vleesstoof of voor een passend bijgerecht.

Een typisch herfst bijgerecht is stoofperen. Terwijl ik schrijf hangen de laatste peren nog aan onze bomen. Mijn favoriete stoofperen zijn doordrenkt met kruiden, specerijen en een flinke scheut rode wijn. De moeite waar om eens te maken!

 

Wat heb je nodig?

8-10 stoofperen en een pan met een grote bodem

1 liter Biologisch appelsap

2 pijpjes Ceylon kaneel

3 steranijs

500 ml. Bio Vlierbessensap (optioneel)

Restjes rode wijn (mengen mag)

2 blaadjes laurier

6 kruidnagels in een kleine sinaasappel

Paar plakjes verse gember (optioneel)

 

Werkwijze: 

Schil de peren en laat het steeltje zitten. Plaats de peertjes op de bodem van een ruime pan en vul de pan met biologisch ongefilterd appelsap, tot ze  ½  onderstaan.  Giet restjes rode wijn bij de peren en het sap, totdat ze ruim onderstaan. Het vlierbessensap is onderdeel van deze hoeveelheid toegevoegd vocht.

Voeg de overige ingrediënten toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Zet het vuur lager en houd het tegen de kook aan (zodat de peertjes niet kapot koken).  De totale gaar tijd is afhankelijk van het peren ras. Vraag dit aan je leverancier.

Zijn de peren zacht en mooi rood geworden? Haal ze uit de pan en laat het vocht zachtjes inkoken. Voeg naar wens suiker toe of gebruik honing, agavesiroop of ahornsiroop voor de zoete touche.

Variatietip: Serveer een lauwwarme peer met kaneelijs en ingedikt sap als toet… succes verzekerd!

 

Deze blog is geschreven voor Willemien Bouman van Proeflokaal Natuurlijk eten. Willemien is voedingskundige en houdt van puur eten. In haar Proeflokaal Natuurlijk eten is zij o.a. creatief & kruidenkundig met ingrediënten en origineel in de toepassing van kruiden en specerijen in haar recepten. Zij geeft graag praktische toepassingen in de keuken en voedingsadvies op maat bij diëten. Willemien wil je graag inspireren te koken naar het seizoen en te laten proeven en ervaren: Good Food is Mood Food! 

Bezoek het proeflokaal aan de Bellweg 46 in Culemborg of check www.proeflokaalnatuurlijketen.nl

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.