Houtgerijpte wijn

Houd jij van hout?

Wijn en hout, wat hebben deze twee met elkaar te maken? Houtrijping is namelijk een term die je vaak terugziet in beschrijvingen van wijn.  Wat is houtrijping eigenlijk en hoe komt het dat hout zo veel invloed heeft op wijn? In deze blog lees je er alles over!

 

Wat is houtrijping?

Hout speelt van oudsher al een rol in het maken en bewaren van wijn. Na veel onderzoek is gebleken dat eikenhout hier het meest geschikt voor is. Houtrijping is eigenlijk niets meer dan het rusten van de wijn in een eikenhouten vat.

 

Wat doet houtrijping met de wijn

Een wijnmaker kan na de vergisting van de wijn ervoor kiezen om de wijn op hout te laten rijpen. Dit kan hij doen omdat hij extra aroma’s aan de wijn toe wil voegen. Hierdoor wordt de wijn complexer en steviger. In houtgerijpte wijnen kun je aroma’s van vanille, kokos, cacao, leer of tabak tegenkomen.

Door wijn in een houten vat te laten rijpen, zorgt de wijnmaker ervoor dat de wijn in kleine hoeveelheden in aanraking komt met zuurstof. Een houten vat heeft immers allerlei naden en kieren. Dit contact met zuurstof zorgt ervoor de dat wijn ronder en zachter wordt. In rode wijn verzacht het ook de tannines.

 

Verschillende soorten houtrijping

Op welke manier je houtrijping in een wijn terug kunt proeven, is afhankelijk van meerdere factoren:

  • Het soort hout

De meest gebruikte houtsoorten zijn Frans, Amerikaans of Sloveens eiken. Iedere soort geeft andere aroma’s aan de wijn. Frans eiken geeft subtiele houtaroma’s en Amerikaans eiken robuuste aroma’s die wat meer aanwezig zijn.

  • De grootte van het vat

Hoe kleiner het vat is, hoe meer oppervlakte er in verbinding staat met de wijn. Het hout geeft hierbij dan ook meer smaak af. Grote vaten geven weinig extra smaken af, deze hebben meer invloed op de structuur van de wijn. 

  • Leeftijd van het vat

Of een vat nieuw is of al eens is gebruikt, speelt ook een rol. Een eikenhouten vat gaat zo’n 3 jaar mee. Het eerste jaar zijn de aroma’s van het hout het sterkst, daarna nemen deze af. Na 3 jaar is het vat neutraal, het geeft geen extra aroma’s meer af en wordt alleen nog gebruikt om een wijn ronder te maken en tannines te verzachten.

 

Houd jij van hout? Wij zijn benieuwd naar jouw mening.

 

Deze blog is geschreven door Shardé van Wijn Hippie; Ik schrijf graag over wijn en ik ben dol op het maken van mooie wijn foto’s. Met Wijn Hippie wil ik de wijnwereld op een creatieve, spontane en hippe manier benaderen. No-nonsense, toegankelijk en voor iedereen, want genieten van wijn willen we toch allemaal?!

Check de website van Wijn Hippie voor nog meer wijninspiratie.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.