borrelplank

Hoe maak ik de ideale borrelplank?

Gezellig met elkaar een goed glas wijn drinken en daar wat kleins bij snacken, we zijn er dol op! Zowel jong als oud zijn vaak fan van de borrelplank. Maar welke ingrediƫnten heeft een ideale borrelplank?

Ā 

Wij maken regelmatig borrelplanken en passen de inhoud aan op het seizoen en de daarbij horende wijnen, maar hebben wel een standaard rijtje aan ingrediƫnten. De ideale borrelplank heeft voor ons de volgende ingredienten:

Ā 

Kaas

In de zomer kiezen we voor jonge, soepele kazen en jonge of belegen geitenkaas, in de winter pakken we meer gerijpte kazen en kazen met pit. Denk hierbij aan oude kaas of blauwschimmelkazen.

Ā 

Worst

Van de klassieke fuet worst tot grillworst. Eigenlijk is alles goed. Ook hier zoeken we de balans tussen vet en gedroogd. Voeg een salami toe voor wat extra pit.

Ā 

Groente

Een tomaatje, paprika of komkommer zijn de standaard groente die we vaak kiezen. Maar voeg eens een radijsje, wortel of gekookte pompoen toe. Heerlijk met een hummus dip. Ook ingelegde groente zoals komkommer zijn een fijne combinatie op de borrelplank.

Ā 

Fruit

In de zomermaanden voegen we wat extra rood fruit toe zoals aardbei en framboos. Dit is een perfecte combinatie met zomerse wijnen die vaak wat fruitiger zijn. In de wintermaanden kiezen we voort peer, appel of druiven. Ook gedroogd fruit is heerlijk voor een borrelplank, denk aan gedroogde vijgen, rozijnen of abrikozen.

Ā 

Nootjes

Hier kan je helemaal los, van cashewnoot tot pinda, van amandel tot pecannoot. Kies je favoriete noten en strooi deze als laatste over de plank heen. Dit geeft gelijk een feestelijk effect.

Ā 

Ā 

Ideeƫn overzicht voor de borrelplank per seizoen.

Ā 

Ā 

Voorjaar/zomer

Herst/Winter

Kaas

Geitenkaas, belegen kaas, mozarella

Manchego, oude kaas, blauwschimmelkazen

Worst

Fuet, grillworst

Rookworst, chorizo, worst met truffel of kruiden

Groente

Komkommer, paprika of tomaat

Pompoen (kort koken), augurk, rode paprika

Fruit

Aardbei, framboos, meloen

Appel, peer, druiven, gedroogd fruit

Nootjes

Cashewnoten, amandel, pinda

Walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes

Ā 

Ā 

Het leuke is dat eigenlijk alles goed is op de borrelplank, dus experimenteer eens met iets wat je niet zo snel zou kiezen; rauwe tauge of stukjes ananas. Je zal verrast zijn hoe lekker dit kan zijn en je hiermee jouw borrelplank uniek maakt.

Inspiratie nodig? Het boek van de plankĀ staat bomvol lekkere borrelplanken. Te koop voor 14,99 euro.

Ā 

Foto: uit boek Van de plank

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.