Duitsland wijnland - Waar moet je op letten bij het kopen van Duitse wijnen?

Duitsland wijnland - Waar moet je op letten bij het kopen van Duitse wijnen?

De meeste mensen denken nog steeds aan zoete wijnen als ze aan Duitse wijnen denken. Gelukkig is die tijd voorbij en heeft Duitsland ondertussen heel veel te bieden op het gebied van wijn.

Met diverse wijngebieden door het land zijn de diverse klimaten vertegenwoordigd en kunnen er veel soorten druiven rijpen. We vertellen je graag onze favoriete gebieden en geven je graag tips voor het kopen van Duitse wijn.

 

  

Moezel

De moezel is een van de bekendste wijngebieden van Duitsland. Het is slechts 2,5 uur rijden en je waant je in het Riesling paradijs. Voornamelijk witte wijnen van het druivenras Riesling komen hier vandaan. Helaas is dit ook het gebied waar de zoete variant vandaan komt. Let daarom goed op de etiketten die de zoetheid aanduiden.

 

Pfalz

Het warmste wijngebied van Duitsland en dat proef je. Goed rijpe druiven zorgen voor een volle smaak. De wijnen uit dit gebied zijn zachter dan uit de noordelijke gebieden. De warmte zorgt ervoor dat ook rode wijnen van hoge kwaliteit verkrijgbaar zijn uit dit gebied.

 

Franken

Een van de kleinste wijngebieden van Duitsland en daarom niet zo bekend. In Nederland lastiger om wijnen van te kopen, maar kom je ze tegen dan zijn ze bijna altijd de moeite waard om te proeven. De belangrijkste druif is de Silvaner en deze wordt vaak in ronde flessen genaamd Bocksbeutel verkocht.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van Duitse wijnen?

Op de meeste etiketten staat een droge witte wijn aangegeven als Trocken, zie je dit op het etiket dan weet je dat het een droge wijn is. Deze term wordt ook op rode wijnen aangegeven.

 Een halfzoete wijn wordt vaak aangegeven met halbtrocken of feinherb. Hier zit veel diversiteit in, vaak de moeite om gewoon lekker te proeven. Heerlijk bij gekruid eten. 

De zoete variant noemen ze Lieblich, in Duitsland kennen ze dit bij wit en rood.

 

Wij zijn fan van Duitse wijnen en hopen dat jij ook mooie nieuwe ontdekkingen doet uit onze favoriete wijngebieden of misschien nog wel nieuwe gebieden. Proost!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.