Mousserende wijn

De verschillen in mousserende wijn

Vaak zijn er maar een aantal momenten per jaar dat we kiezen voor bubbels, ook wel mousserende wijn genoemd. Tijdens oud&nieuw en als we iets te vieren hebben. Ze zijn daarom toch een beetje speciaal en genieten we er net een beetje extra van.

Maar welke bubbel kies je dan? Bubbels zijn er in alle soorten en maten, maar wat zijn de verschillen?

 

The making off…

Het begint bij het productieproces. Er zijn een aantal verschillende technieken die ervoor zorgen dat er bubbels in de wijn komt. Al de wijnen beginnen met een basiswijn, hier de meest gebruikte technieken op een rijtje:

Traditionele methode

Op de traditionele methode vind de 2de vergisting plaats in de fles, tijdens dit proces ontstaan de bubbels in de wijn.

Voorbeelden van deze methode zijn: Champagne, Cremant, Sekt en Cava

Charmat methode (tank methode)

Tijdens de Charmat methode vind de 2de vergisting plaats in een tank, de wijn met bubbels wordt daarna pas gebotteld.

Voorbeelden van deze methode zijn: Prosecco en Lambrusco

  

Elk land zijn variant

De verschillende methoden van het productieproces hebben invloed op de smaak en grote van de bubbels. Een ander belangrijk deel van de smaak zijn de druivenrassen. Voor veel varianten mousserende wijn worden andere druifrassen gebruikt. Deze hebben andere smaken en maken daarom een verschil tussen de diverse bubbels. Dit in combinatie met het klimaat en de bodem waar de druif gegroeid heeft maakt elke variant uniek.

 

Waarom is Champagne de duurste bubbel?

Champagne is de meest exclusieve bubbel die we kennen, mede hierdoor is deze vaak aan de prijs. Echter rijpt deze wijn ook het langst in de kelder voordat deze de markt op gaat. Dit is ook een reden waarom de prijs van Champagne hoger ligt dan van Cava of Prosecco.

 

Nog even op een rij, wat zijn de belangrijkste verschillen:

  • Productieproces
  • Druivenras
  • Land van herkomst.
  • Prijs

 

Naast de bekende Champagne, Cava en Prosecco zijn er nog veel meer soorten mousserende wijn te koop.Kies jij de volgende keer weer voor die bekende naam of ga je op zoek naar iets nieuws en kom je misschien wel met een verrassende bubbel thuis? Ik daag je uit om iets anders te kopen en je te laten verrassen door de wereld van bubbels.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.