Als de seizoenen veranderen, maken we onze tuin winterkaar of verbouwen we onze kledingkast zodat de zomerjurken weer vooraan hangen. Heb je er wel eens aan gedacht om te doen met je wijnvoorraad?
In de zomer drinken we graag frisse wijnen en in de winter mag dit vaak iets steviger. Om te voorkomen dat er wijn vergeten wordt of niet meer lekker is voordat het juiste seizoen er weer is, maken we onze wijnvoorraad klaar voor het volgende seizoen. Met deze tips doe je onnodige aankopen en kom je verborgen parels in je eigen collectie tegen. Alle tips op een rij!
1. Verzamel alle wijn
De koelkast in de schuur, de trapkast en als je luxe hebt van een wijnklimaat kast, dan ook deze. Verzamel alle flessen wijn die je hebt in huis en zet ze bij elkaar op soort. Dat betekent bubbels bij de bubbels, wit bij wit, rosé bij rosé en rood bij rood. Staan er nog wat verdwaalde dessertwijnen? Sorteer deze ook bij elkaar.
2. Bekijk de kleur van de fles
Als je alle wijn gesorteerd hebt, zoek dan alle flessen van doorzichtig glas. Dit is vaak rosé of een zomerse witte wijn. Deze worden vaak gemaakt om kort te bewaren en zijn vaak van het laatste oogstjaar. Deze wijnen wil je het liefst niet langer dan 1 jaar bewaren.
Als deze allemaal nog drinkbaar zijn, zet ze koud, dan kan je bij een geschikt moment een fles opentrekken. Zonde om de wijn pas weer een jaar later te vinden en dan te ontdekken dat de wijn zijn beste tijd gehad heeft.
3. Wijnvoorraad
Leg alle wijnen die overblijven terug in je wijnvoorraad. Zorg dat de wijnen op soort liggen, dus weer bubbels bij bubbels, wit bij wit, je snapt het wel... Zorg dat de wijnen die als eerste op moeten vooraan liggen en de wijnen die nog wel even mogen liggen wat verder uit het zicht.
4. Vul je voorraad aan
Ontdek je dat je wijnvoorraad wel wat nieuws voor het volgende seizoen kan gebruiken? Schrijf deze op en bij de volgende gelegenheid kan je deze aanschaffen. Zo doe je tijdens een volgende proeverij onnodig miskopen en kan je gericht je wijnvoorraad aanvullen.
Waarschijnlijk ontdek je wijnen die je vergeten was of kom je tot de conclusie dat je met de huidige voorraad op een zonnige dag alleen nog maar rood kan drinken.
Afbeelding: Wijnvoorraad bij restaurant Zoldering, Amsterdam